Prosecco

Geriate geresnį „Prosecco“, jei sužinosite apie etiketėje išspausdintus skirtingus kokybės lygius. Tai yra pagrindinis „Prosecco“. Jį galima gaminti visoje šiaurės rytų Italijoje. Kai kurie yra puikūs, dauguma yra tokie. Šie du regioniniai pavadinimai yra pusė žingsnio nuo pagrindinio „Prosecco“. Šie vynai gaminami daug mažesniame plote, taigi kokybė yra šiek tiek kontroliuojama. „Ko-nee-lee-AH-no Val-do-bee-ah-DEN-aye“ Trevizo apylinkėse ši vietovė yra daug mažesnė ir kalvotesnė. Ji taip pat turi griežtesnius kokybės standartus. Taigi jis pelnė teisę būti vienu iš 73 Italijos DOCG vynų! Šiame regione rasite keletą geriausių „Prosecco“, kartu su dviem kitais pakaitiniais pavadinimais. „Rive“ itališkai reiškia „bankas“ arba „nuolydis“ ir nurodo 43 kalvotas vietoves Conegliano Valdobbiadene, kurios gamina išskirtines vynuoges. Šis subregionas yra mikroskopinis, palyginti su kitais, ir jį sunku rasti! Daugelis mano, kad „bitės keliai“, kai kalbama apie „Prosecco“. Ši mažytė 264 arų (107 ha) vieta yra kalvotų vynuogynų antklodė prie pat Valdobbiadene miesto. „Cartizze“ gamina labai nedidelį kiekį Prosecco, kurio verta sumedžioti. Apie šią vietovę kalbama retai, tačiau jos padėtis žemiau Piave upės (pagrindinė skiriamoji linija Antrojo pasaulinio karo metu) daro tai ypatingu italų pasirinkimu.

Konsorciumas, besirūpinantis visais šiais skirstymais, gamintojais ir vynu, buvo įkurtas 1962 m. Grįžkime į konferenciją. Ji vėluoja, kaip visi renginiai Italijoje. Tada prasideda ilgos oficialios kalbos. Galiausiai ekspertai - britų vyno ir maisto rašytojas Michaelas Edwardsas, vyno vadovų „Guida Vini d‘Italia“ ir „Gambero Rosso“ rašytojas Marco Sabelicco ir Italijos someljė asociacijos prezidentas dr. Sonello Maietta - praneša, kad, išragavę šimtus pavyzdžių, 2016 m. „Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG“ apeliacijos derliui jie skyrė 5 žvaigždutes, ir tai yra aukščiausias įvertinimas. Dr. Maietta sako, kad pernai buvo labai geros sąlygos padaryti gerą, vaisišką vyną su puikia rūgštimi, kuri padės jį ilgai išlaikyti šviežią. „Balansas ir harmonija - tai, ko labiausiai reikalaujama iš gero gėrimo“, - sako p. Sabelicco. Anot jo, kalbant apie „Prosecco“ ateitį, pagrindinis žodis bus „balansas“, gal rasis daugiau ir įvairesnių stilių. CVPS daromi vadinamuoju Martinotti (arba Charmat) metodu, įstatymai leidžia šiuos vynus gaminti trijų stilių - „brut“ (likutinio cukraus yra nuo 0 iki 12 g/l), „extra dry“ (12-17 g/l) ir „dry“ (17-32 g/l).

Mitas, kad „Prosecco“ tinkamas gerti tik vasarą. Šio putojančio vyno laikas nesibaigia niekada. Ir į Šiaurės Italiją, Veneto regioną, kur jis yra daromas, nevėlu nuvažiuoti bet kuriuo metų laiku. Juolab jei į šio rudens lankytinų vietų planus įtraukta Venecijos bienalė, trunkanti iki lapkričio 26 d., nes „Prosecco“ vynų karalija yra vos už 50 km nuo Venecijos - Veneto regione, Trevizo provincijoje, Koneljano-Valdobjadenės (Conegliano Valdobbiadene) areale ir aplink jį. Į šį arealą, tiksliau - į 20-ąjį renginį „Vino in Villa“, grupę tarptautinių žurnalistų vasaros pradžioje pakvietė „Conegliano Valdobbiadene Prosecco“ konsorciumas. „Vino in Villa“ yra solidus kasmetis šios organizacijos renginys. Be įprasto jo formato - vyninių lankymo, San Salvatore pilyje buvo surengta degustacija, kurioje 54 vyninės pristatė maždaug 120 vynų, 99% jų buvo putojantys. Vyko konferencija, kurioje tarptautiniai ekspertai paskelbė savo verdiktą dėl šio arealo putojančio vyno 2016-ųjų derliaus ir bandė nupiešti jo ateitį. Koneljanas-Valdobjadenė yra mažas arealas tarp Venecijos ir Dolomitinių Alpių.

Iš kitos - snieguotos Dolomitų viršūnės, todėl čia ypatingos klimato sąlygos vynmedžiams augti. Ūkis jų turi 40 ha, pagamina 600.000 butelių per metus, pritrūkęs derliaus, perka iš kaimynų. Degustaciją pradedame nuo „Antico Casa Bianchi DOCG“ iš 100% ‘Gleros’ vynuogių. Balto stiklo butelyje - frizzante stiliaus, nefiltruotas, todėl drumstas, šviežias, lengvas ir labai sausas vynas, kvepiantis duonos pluta, vaisiais. Tokio stiliaus vynų teko ragauti ir daugiau, atrodo, kad tai irgi nauja mada, ir, sakyčiau, tikrai gera. Kita šio ūkio įdomybė - rožinis „Col Sandago Wildbacher metodo classico“ - iš austriškos ‚Wildbacher‘ vynuogių veislės. Jame dvigubai daugiau rūgšties negu cukraus, ir jis yra puikus. Štai tau ir prosecco! Vyno kelionėse dažnai atsitinka, kad kuri nors iš aplankytų vyninių į širdį krenta labiausiai. Ir šįsyk - kad ir kaip kvapą gniaužtų p. Zanini vila ir vynas, balsuoju už sykį jau minėtą „Ruggeri“ vyninę Valdobjadenėje, toje ypatingoje „Cartizze“ apeliacijoje. Ne todėl, kad prestižinis „The Wine Advocate“ su Robertu Parkeriu priešakyje šeimos ūkio savininko Paolo Bisolo daromam „Giustino B Prosecco Superiore 2015“ šiemet skyrė 92 balus, daugiausia iš visų arealo vynų, o „Gambero Rosso‘ 2017“ tą patį vyną paskelbė geriausiu Italijos putojančiu. Ir ne todėl, kad šiame ūkyje buvo surengta vertikali to paties „Giustino B“ degustacija - 2001, 2006, 2014 ir 2015 m. 15 metų butelyje išlaikytas vynas buvo neįtikėtinai geros rūgšties ir balanso. Štai tau ir prosecco! Tiesiog todėl, kad p. Bisolo yra kitoks nei kiti sutikti vyndariai, jis ypatingas. Kaip ir jo vynai. Kai vieną vakarą riedame autobusu iš renginio, p. Edwardsas, vyno ir maisto rašytojas, tarsteli: „Amerikiečiai mano, kad „Prosecco“ yra paprastas gėrimas, tačiau taip nėra.

Putojančio vyno istorija Italijoje siekia dar Romos imperijos laikus. Jau tada iš šviesių Glera rūšies vynuogių romėnai gamino švelnaus ir lengvo skonio vyną, kuris buvo žinomas Puccino vardu. Praėjus 2000 metų Glera vynuogės tebeauginamos Italijoje, o iš jų daromas visame pasaulyje žinomas putojantis vynas Prosecco. Italai ne be priežasties didžiuojasi savo putojančiu vynu. Lengvo, gaivaus skonio, pasižymintis vaisių ir gėlių aromatu vynas nesunkiai derinamas su skirtingais patiekalais. Kaip sako didžiausios Italijoje šeimai priklausančios vyno kompanijos ZONIN viceprezidentas Francesco Zoninas, nuo Prosecco prasideda praktiškai bet kuris italų susibūrimas. Tradiciškai Prosecco gaminamas tik iš Glera rūšies vynuogių, tačiau nuo 2009 m. Verdiso, Bianchetta Trevigiana, Perera, Glera lunga, Chardonnay, Pinot Bianco, Pinot Grigio ir Pinot Nero, tačiau jų kiekis neturi viršyti 15 proc. Tokios proporcijos leidžia išsaugoti klasikinį Prosecco skonį ir kartu praturtinti jį įvairiais poskoniais, sukuriant skirtingos nuotaikos vynus. Prosecco yra neatsiejamas ne tik nuo Glera rūšies vynuogių, bet ir nuo regiono, kuriame jis pagamintas.

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Checking Out the Pussy888 Down load

With Slim in 6 You Can Burn 300 to 600 Calories Per DVD

Nine Stories You Didn’t Know About Wooden Floor